Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського на XI Всесвітньому конгресі Інститутів Конфуція

  З 9 по 12 грудня 2016 року в м. Куньмін відбувся ХІ Всесвітній конгрес Інститутів Конфуція. Це щорічний великий форум, який збирає представників Інститутів і Класів Конфуція зі всього світу.

 

    У роботі конгресу взяла участь делегація Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К. Д. Ушинського на чолі з ректором, академіком Олексієм Яковичем Чебикіним.  

 

    Куньмін – це адміністративний центр провінції Юньань на південному заході Китаю. Високогірне китайське місто має назву «Місто вічної весни».

 

    У Куньміні в роботі конгресу взяли участь майже 2400 делегатів із 140 країн світу, які представляли 511 Інститутів Конфуція і 1073 Класи Конфуція.

 

    Традиційно Всесвітній конгрес проходив на дуже високому рівні за участі ректорів провідних університетів світу, де функціонують Інститути Конфуція (ІК). На церемонії відкриття були присутні члени Уряду КНР, представники Міністерства освіти КНР, іноземних дипломатичних місій, керівництво Державної канцелярії з розповсюдження китайської мови (Ханьбань).

 

    У перший день роботи конгресу проходила церемонія відкриття, на якій з вітальним словом виступили Міністр освіти КНР пан Чень Баошенг, Віце-прем`єр-міністр Державної Ради КНР пані Лю Яньдун. Був узагальнений досвід кращих Інститутів Конфуція в 2016 році.

 

    Окреме слово було надано Сюзанні Карсай (Угорщина), яка була першим офіційно найнятим на роботу Ханьбанем іноземним викладачем китайської мови в Європі.

 

    У вітальній промові пані Лю Яньдун підвела підсумки 2016 року і намітила основні напрями розвитку Інститутів Конфуція у 2017 році.

 

    Всесвітній Конгрес був присвячений спеціальній темі – «Побудова глобальної мережі, що об`єднує серця людей».

 

    У наступному році розвиток Інститутів Конфуція буде відбуватися за чотирма напрямами, завданими форумом: інновації, співробітництво, інклюзивність та обмін досвідом. До найбільш важливих векторів належатимуть такі: підтримка розвитку on-line ресурсів ІК; розширення ефективних двосторонніх програм обміну між китайськими і приймаючими університетами; реалізація програми Chinese Studies Program; підтримка літніх мовних таборів; організація та проведення Міжнародного Дня Інститутів Конфуція. Окрема увага буде приділятися підтримці китайських фахівців (директорів, викладачів і волонтерів), які направлятимуться до вишів-партнерів задля реалізації цілей та завдань Інститутів Конфуція.  

 

    За традицією, на конгресі був оголошений рейтинг за різними номінаціями, в тому числі «Інститут Конфуція 2016 року». Цю відзнаку отримав Інститут Конфуція Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К. Д. Ушинського. Високу нагороду було вручено ректорові університету Олексію Чебикіну особисто Віце-прем’єр-міністром Державної Ради КНР пані Лю Яньдун.

 

    Приємно відзначити, що Університет Ушинського робить вагомий внесок у розвиток співпраці між Україною та Китаєм у межах Міжнародної програми «Один пояс – один шлях».

 

    У подальшому робота конгресу була розділена на два форуми: конференція директорів ІК і зустріч ректорів університетів, де функціонують Інститути Конфуція. На форумах обговорювалися питання роботи та розвитку ІК, результати синологічних досліджень у різних регіонах світу.

 

    У наступні дні на семи секціях конференції ректорів продовжувалося обговорення ключових питань взаємодії іноземних університетів і китайських вишів-партнерів; розробки навчальних матеріалів для викладання китайської мови; співпраці з місцевими освітніми установами та організаціями; визначення критеріїв оцінки діяльності ІК тощо.

 

    На церемонії закриття із доповіддю про особливості реформування системи освіти виступив заступник Міністра освіти КНР пан Хао Пінг.

 

    Під час візиту до Китаю ректор Університету Ушинського академік Олексій Чебикін подякував керівництву Ханьбаня і ректорату вишу-партнеру, яким є Харбінський інженерний інститут, за всебічну підтримку й ефективну співпрацю.

 

    Всесвітній Конгрес надав можливість системно узагальнити досвід роботи Інститутів Конфуція в світі, намітити перспективи розвитку й окреслити шляхи співпраці з китайськими та іншими іноземними колегами.

 

 

Пустая синяя полоска

© 2024 Університет Ушинського
https://ee.itk.ac.id/data/
https://slot-bonanza-terpercaya.powerappsportals.com/