×

Повідомлення

The was a problem converting the source image.

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/10_2017/gender/flowers

«Ґендер у революції, війні та миробудуванні»

У стінах Університету Ушинського 6-8 жовтня відбулася міжнародна науково-практична конференція «Ґендер у революції, війні та миробудуванні». Організаторами конференції стали кафедра політичних наук і права Університету Ушинського (Одеса, Світлана Наумкіна), громадська організація «Жінки у війні» (Париж, Керол Манн), громадська організація «Центр – Розвиток демократії» (Київ, Елла Ламах).

Це була унікальна подія, яка об'єднала українських та іноземних вчених, дослідниць та дослідників, активісток та активістів, художниць і художників, які досліджують революційний і військовий досвід жінок у всьому світі. Цінним в практичній площині конференції була участь в ній жінок, які втратили своїх чоловіків та дітей на війні, військових та волонтерок в зоні АТО, а також жінок-ветеранів.

З вітальними промовами до учасників конференції звернулися Олексій Чебикін (ректор Університету Ушинського), Юрій Дімчогло (заступник голови Одеської обласної ради), Юрій Маслов (голова депутатської групи Одеської обласної ради «Стратегії ЄС для Дунайського регіону»), Сільвен Ріголе (аташе з питань наукового та університетського співробітництва Посольства Франції в Україні), Керол Манн, директор громадської організації  «Жінки у війні» (Париж), Елла Ламах (голова громадської організації «Центр «Розвиток демократії» (Київ), Світлана Наумкіна (професор, завідувач кафедри політичних наук і права).

Ключовими доповідачками конференції були  Марія Берлінська (директор «Центр підтримки аеророзвідки», Україна), Маргарет Оуен (юристка, директорка НУО «Вдови за мир» (Widows for Peace) (Велика Британія), Галія Голан (учасниця руху за мир в Ізраїлі, Почесний професор, Ієрусалимський університет, Ізраїль).

Показовим є те, що до участі в конференції залучилися учасники як з різних регіонів України (Одеси, Львова, Чернігова, Кропивницький, Запоріжжя, Кривий Ріг, Київ), так і з різних країн світу (Австралії, Нової Зеландії, Іспанії, Швеції, Туреччини, Німеччини, Македонії, Хорватії, Грузії, Китаю, Вірменії, Франції, Ізраїлю, США, Румунії, Великобританії.

В рамках конференції відбувся показ документального фільму «Як ми стали добровольцями» з проекту docUA ALL ABOUT US (режисер Лариса Артюгіна, яка і презентувала свою авторську роботу).

 

Учасники конференції спробували оцінити досягнення і втрати жінок в особистих і колективних правах та можливостях, їх вплив на гендерні відносини та миробудування, обговорили концепцію сучасних гібридних війн та пов’язаних із ними викликів, а також рекомендації щодо захисту прав жінок під час війн і в повоєнній оборонній та правоохоронній сфері.

У рамках цих напрямів закцентовано увагу на досягненні в сфері гендерної рівності відносно конвенцій міжнародних організацій, таких як ООН, ЄС (Резолюція 1325, КЛВФДЖ та інші), НАТО, ОБСЄ. Наскільки ефективно вони сприяли змінам в законодавстві, державній службі, популярній і місцевій культурах.

Особлива увага зосереджувалася на зусиллях жінок в сфері миротворчості на місцевому та міжнародному рівнях, своїм практичним досвідом поділилися спеціалістки з нещодавніх та поточних конфліктів на Балканах, в Афганістані та Південній Америці.

Під час конференції відбулися і мистецькі заходи (виставка художніх робіт студентів та викладачів художньо-графічного факультету Університету Ушинського), мистецький перфоманс, який організували Анна Тен і Наталія Целуба, (Q Rators), презентація книги «Українські жінки в горнилі модернізації»(Марта Гавришко, Марина Вороніна та Мар’яна Байдак), що перемогла у номінації «Історія» на цьогорічному Форумі видавців у Львові.

Ця конференція стала можливою за підтримки від таких організацій: Фемейд (Париж), Посольство Франції в Україні, Меморіал Шоа (Париж, ООН-Жінки (Україна, Програма розвитку ООН (Україна), Французьке об’єднання Одеси.

У понеділок, 10 жовтня, учасники конференції разом зі студентами приєдналися до унікального екологічного проекту «Відчайдушні Квіткарі» (Desperate Gardeners), а саме - висаджували цибулини квітів, які привезли з собою, на клумбі Університету Ушинського.

{gallery}10_2017/gender/flowers{/gallery}

 

Пустая синяя полоска

© 2024 Університет Ушинського
https://ee.itk.ac.id/data/
https://slot-bonanza-terpercaya.powerappsportals.com/