Відкрита лекція на тему: «Сучасні тенденції розвитку наукових досліджень з літературознавства»

15.05.2018 р. о 11:20 в 52 ауд. на філологічному факультеті Державного закладу «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського» відбулась відкрита лекція на тему: «Сучасні тенденції розвитку наукових досліджень з літературознавства».

Лекцію проводив доктор філологічних наук, професор, акад. АНВО України, завідувач кафедри української та зарубіжної літератур Гуменний Микола Хомич.

Зміст

  1. Інтерпретація художнього твору.

  2. Заперечення Д. Затонським терміну «реалізм» і художнього процесу…

  3. Проф. Океанський стверджує, що літературний процес, що не має історичної ідентифікації…

  4. О. Веселовський і представники міфологічної школи надавали великого значення функціям міфу і фольклору в художньому осмисленні суспільно-політичних явищ («Тіні забутих предків», «Лісова пісня», «Земля», «Чума», «Йосип та його брати», «Чотири броди», «Твоя зоря» та ін.). Бо складні проблеми людського буття можна осмислити лише через складні зображально-виражальні засоби.

  5. Проблеми співвідношення історичної і художньої правди.

  6. Вимога досліджувати творчу спадщину письменників минулого, дотримуючись історико-генетичного та історико-функціонального методів…

  7. Історичну зумовленість окремих художніх творів і літературного процесу не слід розуміти надто спрощено і прямолінійно. Бо художня література – не пряма ілюстрація до історичних подій. Ухудожній літературі митець може змальовувати одне, а мати на увазі зовсім інше («Шагренева шкіра», «Батьки і діти», «Йосип та його брати», дилогія пр короля Генріха ІV та ін.).

  8. Кошелівець і Тарнавський (з діаспори) прагнуть ревізувати як літературний процес, так і творчість окремих письменників (заперечують психологізм української літератури кінця ХІХ−поч. ХХст.).

  9. Досліджування таємного художнього слова…

На заході були присутні студенти філологічного факультету та викладачі української та зарубіжної літератур.

 

 

Пустая синяя полоска

© 2024 Університет Ушинського
https://hoston.blob.core.windows.net/juragan/slot-mahjong-gacor.html https://hoston.blob.core.windows.net/juragan/slot-luar-negeri.html https://hoston.blob.core.windows.net/juragan/slot-gacor-online.html https://simkatmawa.ubt.ac.id/V2/app-web/page/produk/demo-pragmatic/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/
https://slot-bonanza-terpercaya.powerappsportals.com/