VII ФЕСТИВАЛЬ «РАЙДУГА МОВ»

Переглянути Фотогалерею до події

             20-21 грудня 2014 року  відбувся VII фестивалю «Райдуга мов», який був організований Управлінням культури і туризму, національностей та релігій Одеської обласної державної адміністрації, есперанто-клубом «Вердажо» та факультетом української філології Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К. Д. Ушинського.

Щирість та толерантність – одна з найкращих рис характеру одеситів. І це невипадково. Тут, на Півдні України, на невеличкій території злилися в одну долі людей багатьох національностей, збагачуючи одна одну, переплелись їх мови та культури.

Отже сприяння більшому розумінню мовних та культурних традицій народів Одещини, їх солідарності, зміцненню їх міжмовних та міжкультурних зв’язків – завдання дуже важливе та актуальне. Саме тому вже в сьомий раз проходить в нашому місті фестиваль «Райдуга мов», який цього року організує Управління культури і туризму, національностей та релігій Одеської обласної державної адміністрації, есперанто-клуб «Вердажо» та факультет української філології Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К.Д. Ушинського.

Вже два роки поспіль наш університет стає домом для цього фестивалю, відкриває свої гостинні двері для представників майже 30 мов та культур, серед яких англійська, арабська, білоруська, гагаузька, голландська, грецька, дарі, есперанто, іспанська, італійська, китайська, молдовська, німецька, польська, пушту, ромська, словацька, турецька, туркменська, українська, французька, чеська, чуваська, шведська.

Урочисте відкриття фестивалю відбулося 20 грудня об 11.00 в Актовій залі нашого університету. На почату зі словами привітання до фестивалю звернувся ректор Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К. Д. Ушинського, академік О. Я. Чебикін, який підкреслив важливість цієї події для культурного життя нашого регіону та побажав учасникам фестивалю життєвих та творчих успіхів. Щиро привітали всіх організаторів, учасників та гостей фестивалю також заступник начальника Управління культури і туризму, національностей та релігій Одеської облдержадміністрації О. В. Петрова, заступник директора Департаменту зовнішньоекономічних зносин та європейської інтеграції Одеської облдержадміністрації Я. О. Різникова, голова Одеського молодіжного есперанто-клубу «Вердажо»     Т. В. Аудерська, яка сім років тому стала ініціатором заснування фестивалю «Райдуга мов».

Першим акордом святкового концерту став виступ Молодіжного жіночого хору «Оріана» під керівництвом Г. С. Шпак, учасники якого продемонстрували не лише свої вокальні, але й лінгвістичні таланти, виконавши пісні українською, латинською та навіть церковнослов’янською мовою. Яскраве розмаїття талантів та мов продемонстрували присутнім лауреати міжнародних конкурсів, студенти інституту мистецтв Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К. Д. Ушинського. Українську народну пісню «На вулиці скрипка грає» темпераментно виконала Н. Гарячева, пісню китайською мовою «Легенда про кохання» ніжно та емоційно заспівали  І. Хантя і Мен Ян, німецьку версію ареозо Ніни з рок-опери «Дракула» яскраво представила М. Скобирєва, а «Пісню про кохання» канадського композитора Фендерфена довірчо виконала А. Буйницька. Чудовим фіналом концертної програми став стрімкий «Гуцульський танок» ансамблю «Орхестра», художній керівник Ніна Лісовська.

Продовженням фестивальної програми стали презентації учасників, представивши свої мови та культури дуже змістовно та інтересно, висвітливши їх найцікавіші етнографічні, лінгвістичні та навіть кулінарні особливості. Так, представники турецької та туркменської мови щиро запрошували всіх бажаючих скуштувати найсмачніші страви своєї національної кухні. 

Яскравою та цікавою для присутніх була також виставка декоративно-ужиткового мистецтва, яку підготував Одеський центр української культури та Об’єднання народних майстрів «Світлиця» Українського дому міста Одеси.

Фестиваль безумовно став важливою подією в житті Одещини, бо кожен з його учасників на особистих прикладах продемонстрував нам зразок відкритості та щирості, готовності до міжнаціонального та міжкультурного порозуміння, до злагоди й миру між народами.

О. Ілясов


 

                                                                                                                    

 

 

      

 

Пустая синяя полоска

© 2024 Університет Ушинського
https://hoston.blob.core.windows.net/juragan/slot-mahjong-gacor.html https://hoston.blob.core.windows.net/juragan/slot-luar-negeri.html https://hoston.blob.core.windows.net/juragan/slot-gacor-online.html https://simkatmawa.ubt.ac.id/V2/app-web/page/produk/demo-pragmatic/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/
https://slot-bonanza-terpercaya.powerappsportals.com/