×

Попередження

JFolder::files: шлях не є текою. Шлях: /var/www/host-stat70316/data/www/pdpu.edu.ua/images/09_2017/implement/image1.jpg

JFolder::files: шлях не є текою. Шлях: /var/www/host-stat70316/data/www/pdpu.edu.ua/images/09_2017/implement/image3.jpg

JFolder::files: шлях не є текою. Шлях: /var/www/host-stat70316/data/www/pdpu.edu.ua/images/09_2017/implement/image4.jpg

JFolder::files: шлях не є текою. Шлях: /var/www/host-stat70316/data/www/pdpu.edu.ua/images/09_2017/implement/image5.jpg

×

Повідомлення

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images//09_2017/implement/image1.jpg

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images//09_2017/implement/image3.jpg

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images//09_2017/implement/image4.jpg

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images//09_2017/implement/image5.jpg

Імплементація в освітню та терапевтичну практику методів інтегрально-педагогічної терапії мистецтвом.

З 27 по 31 серпня  у місті Одеса на базі Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К. Д. Ушинського відбувся навчальний семінар  з арт-терапії та конфліктології "Педагогічно-терапевтична робота з дітьми і підлітками, травмованими війною" з провідними фахівцями товариства stART-international e.V.з (Німеччина) для 120 волонтерів, психологів та педагогів.

Організовано цей захід у рамках проекту «Подолання психотравми та профілактика ПТСР у дітей та підлітків заради майбутнього України» Товариством «Європа без кордонів» у співпраці з «Асоціацією арт-терапевтів України» та ГО «Реабілітаційний центр Святого Павла» за підтримки Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH та за дорученням уряду Німеччини.

Серед фахівців: Франческо Цоккарато (магістр міжкультурної комунікації, магістр економіки та міжнародної політики, з 2008 року – робота з біженцями в рамках проєкту stART, відповідальний за програми закордоном; Сюзанна Єндрейчек (шкільний педагог зі стажем більше 25 років, викладач у різних освітніх закладах, математик, евритміст); Кароліна Глас (дошкільний педагог зі стажем більше 30 років, викладач, зокрема у закордонних навчальних закладах); Уве Мьолльнітц (науковець в області економіки та політології, магістр медіації, медіатор, коуч) та інші.

{gallery}/09_2017/implement/image1.jpg{/gallery}

Лише в тренінгу в Одесі серед інших прийняв участь відомий фахівець, автор оригінальної методики аналізу конфліктів та багатьох книг з менеджменту конфлікту професор Фрідріх Гласл.

Мета проекту – імплементація в освітню та терапевтичну практику методів інтегрально-педагогічної терапії мистецтвом з метою подолання психотравми у дітей та підлітків, які стали жертвами війни в Україні. Ці форми арт-терапії можна застосовувати у великих групах, а деякі з методик не потребують для використання фахових знань з психології та психіатрії, що є перевагою для подолання наслідків ситуації в Україні.

З самого початку роботи з німецькою педантичністю всі українські учасники випадковим чином були розділені на 4 групи за напрямками: арт-терапія, ритмотерапія - терапія через тіло і рухи (гру), театральна терапія (казки і театралізація) та медіація конфліктів. У ці групи учасник потрапляв до кожного тренеру  3 рази. Крім того, була можливість вибрати групу для поглиблення знань та навичок в одному напрямку. В рамках групи за вибором проведено 4 заняття. В кінці групи представляли результати своєї роботи.

Тренери вели зустрічі на своїй іноземній мові, але зрозуміти їх було легко, бо всі мали для цього велике бажання, щире серце та багато з учасників вже достатній схожий досвід роботи з арт-терапії. Всіх об`єднували  неймовірні емоції та захоплююча діяльність. Було неважливо з яких хто країн чи міст , бо всі насправді мають схожі казки, ігри, спільні цінності, а головне - спільну мету, допомагати тим, хто потребує підтримки та піклування. Це була велика нагода познайомитися з надзвичайними людьми, які присвячують своє життя допомозі іншим.

{gallery}/09_2017/implement/image3.jpg{/gallery}

Швидко пролетіли п'ять днів навчання в Одесі. Гостинно приймав учасників Соціально-гуманітарний факультет Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К.Д.Ушинського. Харизматичні, дивовижні, захоплюючі, професійні тренери ділились з нашими психологами досвідом, знаннями, вміннями, які стануть в подальшій практиці величезним ресурсом. В голові залишилися мелодії з нашіх разноманітних розминок та чарівний голос Валески. Запам’яталися вправи та обличча Каролін. Запах фарб та яскраві малюнки в класі чарівниць Урсули та Діани досі бентежать уяву. Перед очами картини, що ми створювали на чорних полотнах, фантазували й оберігали нашу маленьку птаху в грозу.

{gallery}/09_2017/implement/image4.jpg{/gallery}

Слова подяки всім колегам з Німеччини, Австрії, Італії, Шотландії. Ці скромні закордонні колеги завжди щиро посміхалися нам, навід після довгих трудових днів, не зважаючи на нашу деяку неорганізованість та схильність все піддавати сумніву.  Дякуємо за відкритість і готовність ділитись досвідом, чуйність, увагу, тактовність, за атмосферу довіри і безпеки.

Спасибі друзям, спасибі колегам, спасибі всім-всім учасникам проекту! Це було тепло, це було високопрофесійно, це було щиро, це було ресурсно, це було незабутньо!

Всі учасники тренінгу отримали сертифікати.

{gallery}/09_2017/implement/image5.jpg{/gallery}

P.S. А що далі?

За результатами навчання 30 учасників отримають матеріали для практичних занять з арт-терапії із дітьми на місцях за методиками тренінгу. 15 найкращих учасників проекту будуть запрошені до участі в фінальному симпозіумі в Києві, який буде організовано за участю фахівців з Німеччини. Учасники фінальної зустрічі будуть визначені на підставі конкурсу статей учасників тренінгу, в яких буде проведений аналіз досвіду використання методик у роботі з дітьми та перспективи їх імплементації у педагогічну та терапевтичну практику України. Найкращі статті будуть видані у збірнику наукових статей «Простір арт-терапії». Учасники отримають доступ до відео-записів тренінгів та симпозіуму, які будуть розміщені в закритій групі проекту в мережі Facebook.

Учасниця роботи Поспелова Ірина Донатасівна.

 

Пустая синяя полоска

© 2024 Університет Ушинського
https://ee.itk.ac.id/data/
https://slot-bonanza-terpercaya.powerappsportals.com/