125 років від дня народження Олександра Довженка

Нещодавно виповнилось 125 років від дня народження Олександра Довженка, світова велич якого загальновідома.

Олександр Довженко у всьому поет, і це його виділяє з-поміж багатьох як митця. Він поет у думанні, у барвах, у зображенні характеру людини, у погляді на природу, на квітку...


Нещодавно виповнилось 125 років від дня народження Олександра Довженка, світова велич якого загальновідома.

Олександр Довженко у всьому поет, і це його виділяє з-поміж багатьох як митця. Він поет у думанні, у барвах, у зображенні характеру людини, у погляді на природу, на квітку...

Саме високою народністю, поетичною силою, мистецькою свободою й приваблює нас довженкова творчість, що виростала на ґрунті найгостріших соціальних конфліктів. Йому випало бути учасником найзначніших подій своєї доби. Побачене, пережите, дістало в його праці рідкісно-яскраве художнє відтворення. З життєвої активності, з вогню життя викресувалась довженкова поетика, його соковитий стиль, його палаюча образність.

Справді, Довженко – людина-творець. Він був видатним у сфері двох мистецтв – кіно і література. У кожній кіноповісті від "Звенигори" і до "Лебединої пісні" – поеми про море – Довженко був новатором у повному розумінні цього слова, був справжнім національним художником, який зумів піднятися до вершин світового кіномистецтва.

Вершиною німого кіно є фільм "Земля", створений у 1930 році. Небагато можна назвати фільмів, у яких би з такою силою і повнотою втілювались ліричні і філософські роздуми митця.

Головна заслуга творця фільму в тому, що він зумів поєднати великий соціальний зміст і високопоетичність форми викладу. Показово, що в 1958 році на Всесвітній виставці в Брюсселі довженкова "Земля" була визнана одним із 12 найкращих фільмів за час існування кінематографу. Твори Олександра Довженка порушують загальнонародні, загальнолюдські проблеми: історичної пам'яті, добра і зла, мистецтва і суспільства, війни і миру, людини і природи, кохання тощо.

О. Довженко – це художник широких обріїв, найсміливіших задумів, він з рідкісною повнотою втілив у собі характерні риси людини-творця, риси самого народу.

Мчать екранами в майбуття довженківські коні, і немає впину, копитять простори, шалено зриваючи сніг, несуть творця свого в розкриті обійми вічності, в життя, якому не буде кінця.

Колектив викладачів кафедри української та зарубіжної літератур підготував і опублікував збірник наукових статей "Художній досвід О. Довженка-прозаїка".

Збірка

Завідувач кафедри української

та зарубіжної літератур

проф. Гуменний Микола Хомич

 

Пустая синяя полоска

© 2024 Університет Ушинського
https://hoston.blob.core.windows.net/juragan/slot-mahjong-gacor.html https://hoston.blob.core.windows.net/juragan/slot-luar-negeri.html https://hoston.blob.core.windows.net/juragan/slot-gacor-online.html https://simkatmawa.ubt.ac.id/V2/app-web/page/produk/demo-pragmatic/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/
https://slot-bonanza-terpercaya.powerappsportals.com/