Студенти-управлінці Одеси та Ужгорода обговорили питання децентралізації в Україні

111 квітня 2023 року на кафедрі освітнього менеджменту та публічного управління в онлайн-режимі відбулося засідання наукового гуртка студентів бакалаврату спеціальності 281 «Публічне управління та адміністрування». Було детально обговорено важливу та актуальну тему – реформу децентралізації в Україні.
Захід мав розширений формат – за участі групи студентів цієї ж спеціальності, що навчаються в Ужгородському національному університеті, а також студентів спеціальності 052 «Політологія» Університету Ушинського.
Старт обговоренню був даний презентацією «Наукові основи реформи децентралізації в Україні», яку провела професор кафедри освітнього менеджменту та публічного управління Марина Білинська.
Студентка 4 курсу спеціальності 281 Маряніна Елеонора презентувала тему «Процеси децентралізації в ЄС: міжнародний досвід для України», над якою вона працює в межах кваліфікаційної роботи.
Велику зацікавленість викликала підготована студентами Ужгородського національного університету доповідь «Досвід децентралізації на Закарпатті», яку презентував студент 2 курсу спеціальності 281 Пилипчук Віктор.
Завершила першу частину роботи гуртка доповідь студента 3 курсу спеціальності 052 «Політологія» Левенця Михайла на тему «Децентралізація - це не федералізація. Політична гра навколо децентралізації у 2014-2016».
Після обговорення доповідей відбулася ділова гра за участі студентів 2 курсу Університету Ушинського. Доповідачі зробили презентації, відповідно до визначених раніше ролей та для певних аудиторій.
Зокрема, Ніколаєва Дарья у ролі викладача кафедри освітнього менеджменту і публічного управління провела презентацію для випускників середньої школи «Що таке децентралізація і для чого вона нам потрібна».
Сітніченко Жанна, як голова Одеської обласної ради, переконувала мешканців сіл Одеської області, що очинять опір процесу об’єднання громад, підсумувавши досвід у презентації «Ефективна комунікація з громадськістю як спосіб подолання опору при децентралізаційних процесах».
Нарешті, Расулова Вероніка як член Уряду України виступила з доповіддю на засіданні Ради Європи в Брюсселі - «Децентралізація в Україні – успіхи, проблемні питання й перспективи».
Науковими керівниками виступили провідні професори спеціальності: від Ужгородського національного університету – доктор наук з державного управління, професор кафедри політології і державного управління Маріан Токар; від Університету Ушинського - доктор наук з державного управління, професор кафедри освітнього менеджменту та публічного управління Марина Білинська.
Наприкінці заходу відбулося розширене та відверте обговорення проблематики децентралізації в Україні на тлі воєнного стану та перспектив відновлення, яке модерував доктор політичних наук, завідувач кафедри освітнього менеджменту та публічного управління Олег Долженков.
Учасники, зокрема, дійшли згоди щодо необхідності подальшої спільної науково-освітньої роботи Університету Ушинського та Ужгородського національного університету в рамках угоди про співробітництво, яка діє між нашими закладами.

© 2024 Університет Ушинського
https://ee.itk.ac.id/data/
https://slot-bonanza-terpercaya.powerappsportals.com/