Османський цивілізаційний вимір України

17 листопада 2023 року, на запрошення міжнародного проекту «SCIENCE AT RISK Emergency Office» в Південноукраїнському національному педагогічному університеті імені К. Д. Ушинського відбувся науковий семінар Олександра Середи «Османський цивілізаційний вимір України».
Тема презентованої доповіді загалом розкриває питання ролі османського впливу в українському державотворенні на основі аналізу представлених османсько-турецьких джерел гетьманської доби. Зокрема акцентовано увагу на ферманах султана Мехмеда IV до Богдана Хмельницького, Петра Дорошенка, і султана Ахмеда ІІІ до Пилипа Орлика. Представлено підтвердження визнання османськими султанами очільників українського суспільства як гетьманів української держави за етнотопонімом «Україна», а не як володарів якоїсь з провінцій іншого сюзерена.
Окрему увагу доповіді приділено розвитку Північно-Західного Причорномор’я у складі Османської держави. Зокрема наголошувалось на 320 річному управлінні османською централізованою владою півдня України від Дунаю до Дніпра, де в рамках Аккерманського і Очаківського санджаків відбувалось українське освоєння регіону і формування такого простору як «Ханська Україна».
Метою заходу було надання фактологічного матеріалу на основі османсько-турецьких джерел, що розвінчують російські міфи імперського освоєння півдня України і нівелюють московський вектор у розвитку українського суспільства. Акцент ставиться на відмежуванні від «москвоцентриської» цивілізаційної ролі в українському Причорномор’ї та, відповідно до норм ЮНЕСКО, зазначається освоєння регіону за першими зафіксованими письмовими джерелами.
В заході прийняли участь викладачі та здобувачі вищої освіти Південноукраїнського національного університету імені К. Д. Ушинського, Одеського національного університету імені І.І. Мечникова, Кам'янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, Донецького національного університету імені Василя Стуса у Вінниці, Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Стамбульського університету.

Пустая синяя полоска

© 2024 Університет Ушинського
https://hoston.blob.core.windows.net/juragan/slot-mahjong-gacor.html https://hoston.blob.core.windows.net/juragan/slot-luar-negeri.html https://hoston.blob.core.windows.net/juragan/slot-gacor-online.html https://simkatmawa.ubt.ac.id/V2/app-web/page/produk/demo-pragmatic/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/
https://slot-bonanza-terpercaya.powerappsportals.com/