Ніконійське городище

3В рамках запланованої роботи співробітники Археологічної лабораторії Університету Ушинського 21 жовтня оглянули Ніконійське городище. Стародавнє місто Ніконій, залишки якого знаходяться на північній околиці сучасного с. Роксолани – одне з двох античних міст-держав, які відомі на теренах Одещини. За своїм станом Ніконій сьогодні не можна навіть називати археологічною пам’яткою. Масштаби грабіжницьких розкопок величезні. Вся територія античного міста, яка ще залишилась недослідженою, рясно вкрита ямами та шурфами. На поверхні валяються артефакти, які грабіжники вважають недостатньо цінними. Серед залишених «чорними археологами» знахідок відмічені фрагменти амфор (на одному зберіглося клеймо), два фрагменти теракотових статуеток, численні уламки чорнолакового та ліпного посуду. Також зафіксовані купи вивернутого каміння від розбитих кладок. Цікаво, що один із каменів має вулканічне походження та був, вірогідно, привезений давньогрецькими мореплавцями в якості баласту на одному із суден.
Вражає і відношення до городища мешканців с. Роксолани, які намагаються перетворити територію городища на смітник. Навіть на встановленому охоронному знаку можна побачити чи то вияв зневаги до історії рідного краю, чи вже просто констатацію факту – Ніконій як археологічна пам’ятка зникає, і разом з ним назавжди щезає його історія.

Пустая синяя полоска

© 2024 Університет Ушинського
https://hoston.blob.core.windows.net/juragan/slot-mahjong-gacor.html https://hoston.blob.core.windows.net/juragan/slot-luar-negeri.html https://hoston.blob.core.windows.net/juragan/slot-gacor-online.html https://simkatmawa.ubt.ac.id/V2/app-web/page/produk/demo-pragmatic/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/
https://slot-bonanza-terpercaya.powerappsportals.com/