Рішення ученої ради Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К. Д. Ушинського з питання порядку денного «Інтернаціоналізація освітнього процесу Університету Ушинського» м. Одеса від 28 квітня 2022 р.

 

Проєкт

Рішення

ученої ради Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К. Д. Ушинського з питання порядку денного «Інтернаціоналізація освітнього процесу Університету Ушинського»

м. Одеса

від 28 квітня 2022 р.

Заслухавши й обговоривши доповідь проректора із соціально-гуманітарної та науково-педагогічної роботи Андрія Начева та співдоповідь координатора центру міжнародних проєктів та програм Олександра Гохмана, учена рада констатує, що робота з інтернаціоналізації в університеті передбачає: підготовку фахівців для зарубіжних країн; реалізацію міжнародних проєктів; організацію стажування й академічних обмінів викладачів і студентів у зарубіжних закладах вищої освіти; проведення міжнародних наукових форумів; здійснення спільних з іноземними партнерами наукових досліджень; участь у конкурсах на отримання грантів тощо.

Одним із пріоритетів розвитку університету було і залишається міжнародне співробітництво, яке є невід'ємною складовою інтернаціоналізації освітнього процесу та розвивається в межах єдиного процесу інтеграції вищої школи України у світову систему вищої освіти. Розширення географії міжнародних зв’язків, прагнення закордонних навчальних закладів до співробітництва з нашим університетом та участь студентів, аспірантів і науково-педагогічних працівників у міжнародних проєктах свідчать про його визнання та авторитет, який зростає на міжнародній арені.

З метою постійного поліпшення доступності та якості вищої освіти, укріплення академічної позиції університету, зміцнення міжнародного співробітництва протягом 2020-2021 навчального року проводилася міжнародна діяльність за такими напрямами: участь у міжнародних грантових проєктах, конференціях, семінарах, симпозіумах; проведення спільних наукових досліджень; участь у міжнародних освітніх та наукових програмах; спільна видавнича діяльність; укладання угод про співпрацю тощо.

У 2021/2022 навчальному році продовжувалося надання освітніх послуг іноземним громадянам, а саме: 193 іноземних громадяни було зараховано на навчання до університету, з яких на підготовчі курси вступило 77 іноземців. Загальна кількість іноземних здобувачів освіти, які навчалися в університеті, складала 384 особи. У звітний період в університеті 153 іноземних студенти отримали дипломи, із них: 128 – бакалавра, 25 – магістра, захистили кандидатські дисертації 8 іноземців.

У 2021/2022 навчальному році 38 іноземних науково-педагогічних працівників брали участь в освітньому процесі університету. На кафедрах на постійній основі працювали 9 іноземних викладачів із 3-х зарубіжних країн, а саме: з Китайської Народної Республіки, Республіки Кореї та Німеччини. В якості гостьових лекторів в університеті викладали 8 досвідчених науковців із семи зарубіжних країн, зокрема з Польщі, Німеччини, Великобританії, Грузії, Китайської Народної Республіки, Республіки Кореї, Еквадору.

Протягом 2021/2022 навчального року було запроваджено різні форми міжнародної роботи, спрямовані на широку університетську та міжнародну спільноту. Міжнародна робота університету була зосереджена на встановленні нових партнерських зв’язків, виконанні чинних двосторонніх угод про співпрацю, міжнародних візитів і зустрічей, організації міжнародної академічної мобільності педагогічних, науково-педагогічних та адміністративних працівників і здобувачів вищої освіти, активізації участі в різних міжнародних програмах.

Організатори міжнародного співробітництва університету підготували 12 міжнародних договорів, рамкових угод, меморандумів про співпрацю, що були укладені із зарубіжними установами, організаціями із 7 зарубіжних країн, а саме:  Молдови, Польщі, Азербайджану, Італії, Іспанії, Республіки Кореї, Китайської Народної Республіки тощо.

Протягом навчального року проводилася робота з розширення участі університету в міжнародних проєктах. Інститут/факультети за підтримки відділу міжнародних зв’язків доклали багато зусиль для подання грантових заявок, координування та реалізації міжнародних проєктів.

Студенти, аспіранти та науково-педагогічні працівники взяли участь у таких міжнародних дослідницьких програмах, грантах, проєктах: Erasmus+, міжнародний проєкт Норвегія–Україна, MoPED тощо.

Серед освітян, співробітників та науковців університету є чимало переможців та призерів міжнародних олімпіад, конкурсів, змагань, фестивалів, виставок.

Одним із найважливіших напрямів діяльності університету є організація міжнародного співробітництва щодо реалізації права учасників освітнього процесу на академічну мобільність. Право на таку мобільність було реалізовано 32 учасниками освітнього процесу Університету Ушинського, яких було задіяно у багатьох її формах, зокрема: наукових дослідженнях, наукових стажуваннях, мовних стажуваннях, навчаннях за програмами академічної мобільності, підвищеннях кваліфікації, участі в 10 міжнародних дослідницьких та 20 культурно-мистецьких проєктах. Крім того, 38 іноземних науково-педагогічних працівників брали участь в освітньому процесі в університеті на підставі міжнародних договорів про співробітництво в галузі освіти та науки, міжнародних програм та проєктів, угод про співробітництво та іноземними закладами вищої освіти (науковими установами). Плідно працювали університетські освітньо-культурні центри інших країн, діяла співпраця з дипломатичними представництвами, відбувався прийом офіційних делегацій.

В університеті продовжували роботу освітні науково-інформаційні та культурні центри КНР (Інститут Конфуція), Кореї, Держави Ізраїль, США, на базі яких було проведено багато інтернаціональних заходів, а саме: майстеркласи з образотворчого, музичного мистецтва, моделювання, поезії та декламації, історії корейської, китайської, єврейської культур; організовані факультативні курси китайської, корейської, англійської мов та івриту для університетських слухачів тощо.

Наразі пріоритетними завданнями Університету Ушинського в галузі міжнародної діяльності є: розвиток міжнародної академічної та наукової мобільності, участь у міжнародних освітніх і наукових програмах; інтенсифікація розповсюдження інформації про можливість участі в міжнародних проєктах серед факультетів з метою їх залучення до підготовки проєктних заявок та реалізації міжнародних проєктів; упровадження системи дистанційного викладання курсів окремих дисциплін з метою залучення іноземних фахівців до викладацької діяльності; активізація роботи з пошуку закордонних партнерів для розробки та впровадження в освітній процес напрямів підготовки з отриманням подвійних дипломів про вищу освіту; посилення роботи із пошуку можливостей отримання грантів для участі студентів і науково-педагогічних працівників у міжнародних освітніх програмах, стажуваннях; забезпечення координації діяльності підрозділів університету з розробки та виконання міжнародних угод і договорів.

 

Учена рада ухвалює:

  1. Уважати стан роботи з інтернаціоналізації освітнього процесу Університету Ушинського задовільним.
  2. Визначити можливість укладання нових угод про співпрацю із зарубіжними університетами, де є споріднені освітні програми підготовки фахівців.

Термін – постійно.

Відп. – директор інституту/ декани факультетів, завідувачі кафедр.

  1. Визначити з іноземними партнерами терміни реалізації програм академічної мобільності здобувачів вищої освіти.

Термін – 31.12.2022 р.

Відп. – проректор із соціально-гуманітарної та науково-педагогічної роботи, начальник міжнародного відділу, директор інституту/декани факультетів.

  1. Контроль за виконанням цього рішення покласти на проректора із соціально-гуманітарної та науково-педагогічної роботи Андрія Начева.

 

 

Голова вченої ради                                                                       Андрій КРАСНОЖОН

 

 

Учений секретар                                                                           Ніна БОСАК

 

Пустая синяя полоска

© 2024 Університет Ушинського
https://ee.itk.ac.id/data/
https://slot-bonanza-terpercaya.powerappsportals.com/