Всеукраїнська студентська науково-практична конференція «Творчість І.Франка у вимірах часу»

2016 рік – рік вшанування Великого Каменяра

 

(Науковий внесок ПНПУ ім. К.Д.Ушинського у справу пошани генія І. Я. Франка)

 

У 2016 році виповнюється 160 років від дня народження та 100 років від дня смерті величного українського письменника, поета, публіциста, перекладача, вченого, громадського і політичного діяча Івана Яковича Франка. Своєю творчістю і багатогранною літературною та громадською діяльністю він створив цілу епоху в історії української культури і літератури. Франко був не тільки письменником, а й великим ученим і публіцистом, белетристом і драматургом, критиком, літературознавцем, фольклористом, істориком, публіцистом, перекладачем і громадським діячем. Важко взагалі назвати ту культурну галузь життя, в якій би не виявилась творча енергія цього невтомного просвітителя, що жадібно вбирав у себе знання і намагався передати їх своєму народові.

 

Дослідниками підраховано, що найповніший бібліографічний покажчик творів Івана Франка містить понад 6 тисяч назв – художніх, публіцистичних творів, наукових досліджень, численних перекладів чи не з усіх літератур і мов світу, величезну кількість рецензій, статей, оглядів, відгуків на більшість загальнокультурних явищ. Тож вшанувати пам'ять про національного культурного героя – громадський обов’язок кожного українця, а особливо філолога.

 

Творчими і науково потенційними силами кафедри української та зарубіжної літератур Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К.Д.Ушинського 12 – 13 травня 2016 року було проведено Всеукраїнську студентську науково-практичну конференцію «Творчість І.Франка у вимірах часу». Програма конференції складалася з доповідей та виступів, в яких розглядались проблеми дослідження світогляду І. Франка, зв’язок культурологічних, лінгвістичних і філософських аспектів його творчості, поетикальний спектр художніх творів митця.

 

Розпочалася конференція з роботи пленарного засідання. Літературознавеці наголосили на націотворчій ролі величезної спадщини шанованого митця, титанічній силі письменницького духу і слова І. Франка та нагальній потребі гідно вшанувати пам'ять про неповторного українського митця-ювіляра. Кращі студенти факультету були запрошені на покладання живих квітів до пам’ятника Великому Каменяреві на вулиці Успенській.

 

Продовжували роботу пленарного засідання доповіді професорсько-викладацького складу кафедри, в яких порушувалися актуальні проблеми франкознавства, зокрема: «Специфіка структури оповідань І.Франка», «Лексико-семантичне поле «корупція» в романі І. Франка «Перехресні стежки» (проф. Форманова С. В.), «Своєрідність художньої системи Івана Франка» (доц. Гуменна В. Ю.), «П’єси «Украдене щастя» І. Франка та «Перед сходом сонця» Г. Гауптмана: типологічний дискурс» (доц. Оренчак О. О.), «Іван Франко в українському літературному просторі ХХ століття» (доц. Авксентьєва Г.А.), «Для України наша любов…» (Архетипна парадигма циклу «Україна» зі збірки І.Франка «З вершин і низин») (доц. Бандура Т.Й.).

 

Доцентом кафедри Гуменною Вірою Юріївною було підготовлено цікаву пізнавально-краєзнавчу презентацію, присвячену музею-садибі І.Франка в Нагуєвичах. Були представлені рідкісні фото будинку, подвір’я, батьківської кузні, Франкової стежки, криниці й інших визначних місць, пов’язаних із життєдіяльністю письменника.

 

Перший день конференції гармонійно увінчався музично-драматичною постановкою за участю студентів факультету української філології (худ. кер. – ст. викл. Яремчук Н.В.). Учасники дійства «Тричі Франкові являлася любов…» талановито представили самобутню інтимну лірику І.Франка, згадали цікаві факти самовідданого кохання письменника, залучили постановку уривків драми «Украдене щастя», виконали пісні на слова Великого Каменяра. Заключним акордом своєрідної студентської вистави стала пісня на слова І.Франка та Б. Лепкого «Час рікою пливе», яку виконали всі учасники концерту.

 

13 травня конференція продовжилась роботою секцій за такими напрямками: «Проза І.Франка: онтологічно-гносеологічний аспект», «Художній текст: філософсько-естетична парадигма», «Поезія І.Франка: аксіологічний вектор», «Лінгвістичний рівень дослідження художніх текстів». Із виступів студентів відчувалося глибоке зацікавлення молодими дослідниками всіма таємницями творчої лабораторії багатогранного митця, його індивідуального стилю, парадигмою новаторських поетикальних засобів і прийомів.

 

До початку конференції було укладено й надруковано науковий збірник матеріалів (тези й статті) студентів та викладачів факультету, науковців з інших міст України.

 

Звісно, передати атмосферу, в якій відбувалися Франківські читання, доволі складно, як і ті дискусії, діалоги, запитання, суперечки, емоції, що там відбулися. Але з упевненістю можна підсумувати: Всеукраїнська студентська науково-практична конференція «Творчість І.Франка у вимірах часу» виявила величезну зацікавленість молодої наукової громадськості у життєдайному вклиненні вічно живої Франкової спадщини в духовний обіг сучасної України.

 

Доц. Т. Й. Бандура

 

 

Пустая синяя полоска

© 2024 Університет Ушинського
https://hoston.blob.core.windows.net/juragan/slot-mahjong-gacor.html https://hoston.blob.core.windows.net/juragan/slot-luar-negeri.html https://hoston.blob.core.windows.net/juragan/slot-gacor-online.html https://simkatmawa.ubt.ac.id/V2/app-web/page/produk/demo-pragmatic/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/
https://slot-bonanza-terpercaya.powerappsportals.com/