Студентами Університету Ушинського знайдено унікальну плиту з написом від імені султана Османської Імперії

В січні 2020 р. группа студентів-істориків 1-2 курсів, під керівництвом завідувача кафедри, доктора історичних наук, А. В. Красножона, працювала у фондах Одеського археологічного музею АН НАНУ (спільно з співробітниками закладу) над проектом з систематизації єпіграфічної колекції. Виявлено та каталогізовано біля 350 пам'ятників епіграфіки доби античності та середньовіччя, що походять з розкопок руїн давньогрецьких міст Північного Причорномор'я та Криму, а також з італійських та Турецькіх міст півдня сучасної України.
Особливу увагу дослідників східної епіграфіки привернула увагу знахідка повномірної копії 19 ст. унікальної та дуже відомої плити з написом від імені султана Османської Імперії, Сулеймана I Пишного. Оригінал плити знаходився до початку 20 ст. на стінах Бендерської фортеці та відтоді був загублений.
Напис повідомляє дату будівництва першого замку в Бендерах у 1538 р. Унікальність напису є в тому, що в історії османської епіграфіки її вперше вирізблено старо-османською (а не арабською, як дотих пір) мовою. Саме через те фото напису вже включено до каталогу "Османські написи (Україна, Молдова, Росія)", який буде видано незабаром доктором Мехметом Тютюнджи в центрі арабських та турецьких досліджень (SOTA, Голландія). 
 
Студенти історики, що приймали участь о роботі над проектом:  Чучман Костянтин, Чебанов Микола, Стєбаєв В'ячеслав, Хмелевська Катерина.

 

Пустая синяя полоска

https://ee.itk.ac.id/data/
https://slot-bonanza-terpercaya.powerappsportals.com/