Урочистості з нагоди 150-річного ювілею Великої Українки

1«Цвіт папороті можна дістати, тільки переживши найстрашнішу ніч». Авторські афоризми, глибокі думки з особистого листування Лариси Петрівни насправді давно можна вважати мініатюрною поезією у прозі, що в максимально концентрованій формі передають сутність характеру, жіночого світогляду, життєвої філософії Лесі Українки, занурюють читача в інтимний світ її переживань, зокрема й з приводу конкретних подій у її власному житті. Яскравий художній образ «цвіту папороті», як відомо, родом з українського фольклору та міфології, – символ чогось рідкісного, небувалого, чарівного, магічного, казкового – має не лише численні поетичні конотації, а й біографічний підтекст. Саме так Леся Українка, зокрема, називала свою подругу Ольгу Кобилянську: «Мені здається, що цвіт папороті, якби він був, то був би до Вас подібний» (лист Лесі Українки до Ольги Кобилянської від 26 грудня 1900 р.).

25-26 лютого 2021 року на запрошення колег із Волинського національного університету імені Лесі Українки викладачі кафедри української філології і методики навчання фахових дисциплін, студенти та випускники філологічного факультету Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К. Д. Ушинського долучилися до урочистостей з нагоди ювілейного року видатної поетеси. Головними заходами були: перегляд он-лайн виступів у жанрі «101 факт про Лесю, який ви не чули»: скільки мов знала, скільки всього переклала і написала, з ким товаришувала, а кого ледь терпіла, в яких країнах побувала, що їла і що пила, кого з чоловіків любила, як поводилася з батьками, сестрами і братами в родині та багато чого іншого; перегляд трансляції з офіційної презентації повного видання творів; віртуальна екскурсія державним історико-культурним заповідником родини Драгоманових-Косачів з презентацією світлин з колекції в рамках проєкту «Мистецький салон «Лесина світлиця»; знайомство з масштабним мистецьким проєктом «Леся Українка: 150 імен» (https://150imenlesi.org/) й відвідини інтелектуально-дискусійної платформи Косач Talks; зрештою, ознайомлення з чималою кількістю інтернет-мемів, коміксів, влучно оформлених цитат на Телеграм-стікерах та відфотошоплених кольорових світлин й анімаційних матеріалів, завдяки яким Леся сприйматиметься як наша сучасниця, а не хвора на сухоти жінка-революціонерка з минулого.

Електронна версія нового 14-томника Лесі Українки вже доступна для завантаження у вільному доступі на сайті Інституту книги: https://ubi.org.ua/uk/activity/tvory-lesi

За перебігом святкових подій спеціально для вас стежила доцент Жанна Горіна.

 

Пустая синяя полоска

© 2024 Університет Ушинського
https://ee.itk.ac.id/data/
https://slot-bonanza-terpercaya.powerappsportals.com/