«ЗАКВІТЧАНА» Виставка творів викладачів та студентів художньо-графічного факультету

1З 10 червня 2022 року у соцмережі Фейсбук та Інстаграм на сторінці Художньо-графічного факультету відкрито онлайн виставку творів викладачів та студентів ХГФ.
ЗАКВІТЧАНА: дівчина, хата, Земля, Україна… Вічний колообіг відроджує Природу після смерті-зими життям весняних і літніх розквітлих дерев і квітів, щоби потім втілитись щедрими плодами благодаті і дати зерна майбутнього. З давніх давен в Україні Зелені свята відзначали як вшанування культу рослинного світу, пізніше, у християнстві – як прояв чудесного Зішестя Святого Духу на апостолів на п’ятидесятий день після Воскресіння, як образ єдності Святої Трійці. Зелені свята втілюють позачасовий зміст «ПреОбраження» природи і людини крізь прояв образів заклечаної Землі. Українці завжди відчували і втілювали у мистецтві це чудодійство, невидимий зв’язок людського і надлюдського. У народному бутті – заквітчані дівочі вінки зі стрічками, жіночі квітчасті хустини, вишивані квітковим буйством сорочки і кептарики, розписані хати, скрині, глеки, килими, заклечані коні… Перетворене рослинною орнаментикою, вічним порухом життя природи, піднесене українське бароко – різьблені вівтарі, ікони, парадні парсуни, зупинена в архітектурі храмів та світських будівель квітуча природа. Рафінований і вишуканий органічний стиль модерн з взірцями графічних, живописних і архітектурних пам’яток. В усьому прояв причетності до таїни Життєдайного Духу!
Сучасні митці-вчителі і студенти із задоволенням звертаються до зображень квітів у різних жанрах і видах мистецтва. В експозиції онлайн виставки представлено розмаїття: від невеличких пленерних етюдів та замальовок, що привчають не тільки дивитись і милуватись квітковим мотивом, а й спостерігати кольорові гармонії, пластику, характер кожної квітки, до букетів і пейзажів з буйством квіту.
Здатна до відродження природа має силу лікувати душу, підносити Дух!
Від квітіння – до РОЗКВІТУ!
Слава Україні!

Куратор виставки: Анна НОСЕНКО

 

Пустая синяя полоска

© 2024 Університет Ушинського
https://ee.itk.ac.id/data/
https://slot-bonanza-terpercaya.powerappsportals.com/